Organisasjonen AV-OG-TIL, som primært jobber for å bedre norsk alkoholvett i hverdagen, jakter på landets beste trenerforbilde i samarbeid med flere store idretter som fotball.

Utviklingsansvarlig for barne- og ungdomsfotball i Norges fotballforbund, Stig Inge Bjørnebye, sitter sammen med Kari Randen i juryen som skal velge ut de endelige finalistene.

I går fikk de innspill fra jenter på Fossum J15 lag om hva en god trener er for dem – innspill som du kan høre i reportasjen på NFF TV i videovinduet under:


– De lokale breddetrenerne får ofte ikke den oppmerksomheten de fortjener. "Jakten på den gode trener" er derfor en gylden anledning til å vise fram – og selvfølgelig også hylle – de viktige ildsjelene som hver uke trener barn og unge landet over, forteller daglig leder Kari Randen i AV-OG-TIL om bakgrunnen for kåringen.

– Dette prosjektet er helt i tråd med mange av de andre fokusområdene fotballforbundet jobber med. Idretten og treneren spiller en veldig viktig rolle for å skape trygghet hos ungdom som kanskje blir påvirket i stadig nye retninger etter hvert som de blir eldre, sier Bjørnebye.

Fram mot 2. mai kan utøvere, lag og klubber nominere de trenerskikkelsene de mener fortjener prisen som Norges beste trenerforbilde.

– Vi oppfordrer alle idretter til å nominere trenere som gjør en ekstra innsats, og som er gode forbilder for barn og unge. Vi skal finne den treneren som vier fritiden sin til å gi unge utøvere gode idrettsopplevelser, personlig utvikling og et trygt oppvekstmiljø, sier Kari Randen.

– Se og bli sett

Under fjorårets kåring ble 300 trenere nominert. Begrunnelsene var nesten like mange og varierte, men juryen vet godt hva de ser etter hos et godt trenerforbilde.

– Den optimale rollemodellen for et breddelag, er en som har god sosial forståelse og kommer godt overens med ungdommene. Rollemodellen må sørge for at aktivitetene han leder er såpass motiverende at utøverne vil komme tilbake på neste trening, sier Bjørnebye.

– Trenere som virkelig ser alle utøverne, og som gjør en ekstra innsats på et medmenneskelig nivå – de er gode rollemodeller. Et godt forbilde trenger ikke nødvendigvis å kunne mest om sin idrett, men de legger ned en uvurderlig jobb for å skape et trygt og sunt idrettsmiljø, forklarer Randen i AV-OG-TIL.

I tillegg til å være tydelige på hvilke regelverk og holdninger som gjelder, er det viktig at forbildet også etterlever det som blir sagt, mener Kari Randen.

– Idrettsforbilder skal også være bevisste på sin egen rolle og påvirkningskraft. Både hva treneren sier, men også hvilke signaler han eller hun sender gjennom egen oppførsel, påvirker unge utøvere. Trenere som ser, men samtidig vet at de også blir sett, har kvaliteter juryen leter etter, forklarer hun.

Alkoholfri arena

Randen mener også at et godt trenerforbilde bør være ekstra tydelig på å skape sunne alkoholholdninger hos unge utøvere.

– Vi ser at alkoholkonsumet øker. Et godt trenerforbilde er derfor tydelig på at idretten skal være en alkoholfri arena. Han eller hun bør ta opp alkoholtemaet, og helst diskutere hvilke spilleregler som gjelder sammen med utøverne. På den måten tror vi unge drikker mindre – og også begynner senere, forteller Randen.

– Alkohol og idrett hører dårlig sammen. Jeg tror idretten fungerer som en solid motvekt mot den plassen alkoholen har fått i den norske ungdomskulturen, sier Stig Inge Bjørnebye.

Vinn en idrettskjendis

Juryen skal velge ut seks trenere de mener fortjener å gå til finalerunden. Disse blir lansert 5. mai – og da kan det norske folk selv stemme på sine favoritter innen fristen 12. mai. Vinneren blir lansert samme dato direkte på radiokanalen P4.

Den endelige vinneren får velge en av AV-OG-TILs idrettsambassadører til å lede en treningsøkt hos sin hjemklubb. På denne lista står profiler som Therese Johaug, Tarik Elyounoussi og Cathrine Larsåsen.

Les om brosjyren om alkohol som er utarbeidet av AV-OG-TIL og NFF her